Een ideaal werkinstrument

De ‘toren' verkeersleiders zijn verantwoordelijk voor het beheer van de bewegingen van vliegtuigen en voertuigen op de grond, op de banen en de taxiways. Zij managen tevens het opstijgen en het landen van de vliegtuigen in een straal van 20 km (hoogte van 3000 voet) rond de luchthaven.

De veiligheid van het verkeer op de luchthaven en het naderingsverkeer werd de rode draad bij het ontwerpen van de verkeerstoren die ideaal gesitueerd is ten opzichte van de banen, de taxiwegen en de parkeerzones van Brussel-Nationaal. De luchtverkeersleiders hebben een maximaal zicht op alle bewegingen op de grond en ook op de landende en opstijgende vliegtuigen. Dit gezichtsveld (360°) wordt nog uitgebreid door een netwerk van camera's met afstandsbediening, waardoor men een volledig overzicht heeft van de gebieden die niet rechtstreeks zichtbaar zijn.

 

Ergonomie


Er werd niks aan het toeval overgelaten bij de uitwerking van de werkposten– of ‘consoles' – en de inrichting van de nieuwe operationele uitkijkpost. Er werden zichtbaarheidsstudies uitgevoerd waarbij zowel het gezichtveld als de keuze van de materialen, van de beglazing, de zonnewering en de verlichting onder de loep werden genomen. Op dezelfde manier werd de ergonomie van de regelbare consoles zorgvuldig bestudeerd om de verkeersleiders een werkcomfort te bieden dat een maximale concentratie bevordert. De positie van de consoles in de operationele uitkijkpost laat tevens een gemakkelijke communicatie toe tussen de verkeersleiders en vergemakkelijkt de taak van de supervisors.


Hiernaast vindt u een schema van de opstelling van de werkposten in de operationele uitkijkpost. De verscheidene werkposten werden geplaatst in functie van hun bestemming: departure clearance, ground control, air control voor de drie banen van de luchthaven van Brussel-Nationaal - 25R, 25L en 01 -  en supervisor.

Video: Het verkeersleidingscentrum en de controletorens - Permanent in evolutie  
CANAC 2: luchtverkeersleiding gericht op performantie   (0.84 Mb)
De controletoren van Brussel-Nationaal - Voor een optimale veiligheid van het luchtverkeer   (0.63 Mb)
Jaarverslag 2017