Controletoren & systemen

De interesse die de controletoren van Belgocontrol te Brussel-Nationaal opwekt zowel op architecturaal als op technisch vlak, getuigt van de capaciteiten van de onderneming inzake projectbeheer, waarbij bouwkundige aspecten gecombineerd worden met de integratie van operationele concepten en nieuwe technologie in de infrastructuur van de verstrekkers van luchtverkeersleidingsdiensten.

Projectbeheer – Het bouwen van Controletorens

 

De controletoren van de luchthaven van Brussel-Nationaal staat van bij zijn indienststelling eind 2004 symbool voor de efficiëntie en de dynamiek van de verkeersleiding in België. De bouw en de uitrusting van dit architecturaal en technologisch pronkstuk nam 2 jaar in beslag. De toren werd gebouwd en was operationeel binnen de voorziene termijn en bleef binnen het geraamde budget. Een prestatie die Belgocontrol bereid is om te herhalen.
 

De dienst 'Projectenbeheer – Het bouwen van Controletorens' omvat:

 

  • Een implementatiestudie
  • De opvolging van het architecturale ontwerp
  • De integratie van speciale technieken
  • De voorinstallatie van specifieke systemen voor de verkeersleiding

 

 

 

Voor meer informatie over deze dienst

Alain Vandenabeele
Directeur-Generaal Uitrustingen
Tel. +32-2-206 90 00
alain_vandenabeele@belgocontrol.be

 

Ontwikkeling van systemen voor torenverkeersleiding en integratie van operationele concepten

 

Het AMS - Airport Movement System – is een systeem voor torenverkeersleiding dat volledig is ontwikkeld door Belgocontrol. Het AMS, dat radar- en vluchtplangegevens combineert, integreert de internationale concepten van A-SMGCS (Advanced Surface Movement and Control System) en CDM (Collaborative Decision Making). Het is een systeem waarin nieuwe functionaliteiten kunnen worden geïntegreerd, die de toekomstige luchtverkeersleiding zullen bepalen naar aanleiding van nieuwe ontwikkelingen en onderzoeksresultaten.


Het AMS is volledig evolutief en is een echte referentie geworden. Het wordt namelijk ondersteund door Eurocontrol waarmee talrijke partnerships werden afgesloten. Op het gebied van torenverkeersleiding is Belgocontrol vandaag de dag één van de belangrijkste ANSP's in Europa en de AMS-ontwikkelingen zijn conform de technische vereisten van het project van het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. Hoewel de voornaamste klant voor de AMS real time toepassingen de Controletoren van Brussel-Nationaal is, halen andere interne en externe klanten ook voordeel uit deze expertise:

  • Eurocontrol: voor verscheidene studies en onderzoek- en ontwikkelingsprojecten
  • Brussels Airport Company: voor de Stand and Gate Allocation en de uitwisseling van CDM-gegevens
  • Approach Control in CANAC: voor de implementatie van AMS Radar Data Displays and Flight Data Displays, om hun coördinatietaak te ondersteunen met de TWR.
Voor meer informatie over deze dienst

Alain Vandenabeele
Directeur-Generaal Uitrustingen
Tel. +32-2-206 90 00
alain_vandenabeele@belgocontrol.be

 

 

 
AIM Briefing
 

Video: Het verkeersleidingscentrum en de controletorens - Permanent in evolutie  
Video: De toekomst - Een drieledige strategie  
AMS - Airport Movement System   (0.78 Mb)
De controletoren van Brussel-Nationaal - Voor een optimale veiligheid van het luchtverkeer   (0.63 Mb)
Jaarverslag 2016   (3.37 Mb)