Luchtverkeersleiding - ATC

Luchtverkeersleiding (ATC) is een dienst die wordt verstrekt door verkeersleiders op de grond, die bewegingen van vliegtuigen aan de grond en in de lucht coördineren om een veilige, ordelijke en vlotte verkeersstroom te verzekeren.

ATC-diensten worden verstrekt in een groot deel van het luchtruim en alle gebruikers (privé, commercieel, militair) kunnen er een beroep op doen. Dit luchtruim wordt "gecontroleerd luchtruim" genoemd, in tegenstelling tot het "niet-gecontroleerde luchtruim.

  • Het niet-gecontroleerde luchtruim wordt in hoofdzaak gebruikt door de sportluchtvaart op en rond kleine vliegvelden, zoals Amougies, Balen (Keiheuvel), Spa, enz. Hier heeft Belgocontrol geen controlebevoegdheid, maar wij leveren wel vluchtinlichtingendiensten en meteo-informatie aan de gebruikers.
  • Het luchtruim onder militaire controle wordt gevormd door de controlezones van de militaire vliegvelden en de zones voor militaire oefeningen en activiteiten (bv. Bevekom, Kleine Brogel, Florennes, Koksijde, Elsenborn, Schaffen,...). Uiteraard is er coördinatie tussen de militaire luchtverkeersleiders en Belgocontrol.
  • Het luchtruim onder burgercontrole omvat de plaatselijke verkeersgebieden (CTR – Control Zone) en de terminaalgebieden (TMA – Terminal Area) van de luchthavens Antwerpen, Brussel-Nationaal, Charleroi, Liège en Oostende. Naast deze zones vormt het luchtruim een netwerk van luchtroutes en specifieke gebieden (CTA).

Piloten zijn doorgaans wettelijk verplicht om de instructies van luchtverkeersleiders op te volgen wanneer zij zich in het gecontroleerde luchtruim bevinden. De piloot behoudt echter altijd de eindverantwoordelijkheid voor het gedrag van zijn vliegtuig.

Luchtverkeersleidingdiensten kunnen worden opgesplitst in drie grote specialiteiten:

 
AIM Briefing
 

Jaarverslag 2017  
De controletoren van Brussel-Nationaal - Voor een optimale veiligheid van het luchtverkeer   (0.63 Mb)
The Sky within your reach: become an air traffic controller   (0.16 Mb)
CANAC 2: luchtverkeersleiding gericht op performantie   (0.84 Mb)
Video: Luchtverkeersleiding - De kerntaak  
Video: Het luchtruim - De organisatie