Meteogrammen, peilingen & verticale dwarsdoorsnedes

Er zijn twee types lokale producten beschikbaar:

1) Vooraf opgestelde producten: weerkaarten voor locaties in België met veel luchtactiviteit.
2) Producten op maat: de klant kan deze kaarten aanvragen voor de locatie van zijn keuze, binnen de berekeningszone van het numerieke weersmodel

Meteogrammen

Een gemakkelijke manier om een tijdssequentie van meteorologische gegevens op een bepaalde locatie te bekijken, is door deze gegevens in een "meteogram" te plotten. In een meteogram is het tijdsverloop aangeduid van links naar rechts over de figuur. Één of meer meteorologische parameters kunnen worden geplot als lijngrafieken, staafgrafieken of zelfs met symbolen. Als men een meteogram gebruikt, krijgt men een idee van hoe de omstandigheden zullen veranderen en evolueren op een vast punt.

Onthoud dat, zoals bij alle andere voorspellingsinformatie van modellen die wij verschaffen, deze gegevens "as is" worden aangeboden. Ze komen rechtstreeks van de computermodellen, zonder dat er interpretatie, verbeteringen of andere objectieve of subjectieve veranderingen zijn gebeurd. Dit zijn geen "officiële" voorspellingen, hoewel ze daar in de meeste gevallen wel vrij goed op zullen lijken.


Op voorspellingsmeteogrammen staan de volgende meteorologische parameters aangeduid:

 • temperatuur
 • dauwpunt
 • relatieve luchtvochtigheid
 • windsnelheid
 • windrichting
 • dynamische en convectieve hoeveelheid neerslag
 • dynamische en convectieve hoeveelheid sneeuw
 • druk op gemiddeld zeeniveau
 • zicht
   

De meteogrammen worden tweemaal per dag bijgewerkt (09:30 en 21:30 Z) en geven een voorspelling van de bovenstaande parameters voor de komende 24 uren.

 

Verticale dwarsdoorsnedes

cross section example

De "vertical cross-section" toont de verticale distributie van de fysische eigenschappen van de atmosferische kolom weer. De fysische eigenschappen die weergegeven worden zijn: temperatuur, windsnelheid en –richting, hoeveelheid aanwezig vloeibaar water en ijsvorming.

Deze producten worden vier maal per dag geüpdatet (03z, 09z, 15z, 21z) en geven een voorspelling van de evolutie van bovenstaande parameters voor een welbepaalde plaats voor de volgende 48 uren.

 

 

 

 


 Peilingen


De voorspelde thermsounding exampleodynamische diagrammen tonen de verticale distributie van de fysische eigenschappen van de atmosferische kolom voor een welbepaalde plaats en één tijdstip.

De brondata komt van een wiskundig "mesoschaal" model dat vier maal per dag wordt geüpdadet.

 
AIM Briefing
 

Jaarverslag 2017  
Video: Het weer - Waarneming en voorspelling  
Meteorological services - Accurate weather information for a safe airspace   (0.52 Mb)