PIB (Preflight Information Bulletin)

PIB's zijn beschikbaar op AIM-Meteo Briefing en kunnen op de volgende manieren worden opgevraagd.

Map selection


Elke stip op de kaart is een grafische voorstelling van een Belgische luchthaven of een buitenlandse luchthaven nabij de Belgische grens.

Wanneer men op zo'n luchthavenstip klikt, verkrijgt men een up-to-date bulletin, dat NOTAM en OPMET berichten bevat. In de winter worden er ook SNOWTAM berichten (enkel voor grote luchthavens) in het bulletin opgenomen.

 

 

Aerodrome en FIR

Een ‘aerodrome and FIR bulletin' verschaft NOTAM, SNOWTAM en OPMET informatie voor alle FIR's en luchthavens die in de aanvraag werden opgenomen.

Het is mogelijk om METEO kaarten rechtstreeks te raadplegen (kaart van significant weer en hoogtewind- en temperatuurkaart).

Het in de voorbereidingsfase van een vlucht aanvragen van dit type bulletin wordt aangeraden om vooraf informatie in te winnen over de toestand van een luchthaven en de beschikbaarheid van het luchtruim en/of de routes.

Narrow Route

Een ‘Narrow Route Bulletin' omvat NOTAM, SNOWTAM en OPMET informatie die volledig is afgestemd op de behoeften van de piloot. Dit bulletin bevat enkel NOTAM's die betrekking hebben op de voorziene vliegroute.

Door het ‘callsign' (oproepnaam) van een vlucht in te voeren, alsook de luchthaven van vertrek en eindbestemming van een geldig vluchtplanvluchtplan, wordt automatisch een ‘Narrow Route Bulletin' voor deze vlucht gegenereerd.

Indien er geen vluchtplan werd ingediend, kan men hetzelfde type bulletin verkrijgen door de volledige details van de vliegroute in te voeren, aangevuld met de luchthaven van vertrek en aankomst en van de uitwijkluchthavens.

Het is mogelijk om METEO kaarten rechtstreeks te raadplegen (kaart van significant weer en hoogtewind- en temperatuurkaart).

 
AIM Briefing
 

Jaarverslag 2017  
Video: Luchtvaartinformatie - Onontbeerlijke gegevens