Een buitengewoon bouwwerk

Het bouwwerk bestaat uit de eigenlijke toren en een gebouw in de vorm van een trapezium aan de voet van de toren met een oppervlakte van 3.500 m2 verspreid over drie niveaus. Er werd bijzondere aandacht besteed aan de architectuur en aan de kwaliteit van de materialen. De toren vormt de perfecte weerspiegeling van de uitmuntende Belgische luchtverkeersleiding en is een vooruitstrevend ontmoetingsplaats voor de Europese luchtvaartwereld.


De bestemming van de verdiepingen van de controletoren werd vastgelegd in functie van het optimale gebruik van de verscheidene hoogtes:

  • Operationele uitkijkpost: heeft een diameter van 18 m, het gezichtsveld bestrijkt 360┬░ en er zijn 12 werkposten voor de verkeersleiders.
  • De trainingsuitkijkpost bevindt zich net onder de operationele uitkijkpost en heeft dezelfde eigenschappen. Hij wordt gebruikt om verkeersleiders op te leiden, om de technologische evoluties voor te bereiden en te testen en kan voor operationele doeleinden gebruikt worden.
  • Meteorologische waarnemingspost: de meteorologische waarnemingen gebeuren van op een hoogte van 35 m, waardoor een effici├źnte dekking wordt verzekerd.
  • Schacht van de toren: telt 9 zijden, heeft een diameter van 11 meter en bevat twee onafhankelijke liften en twee trappen.

Video: Het verkeersleidingscentrum en de controletorens - Permanent in evolutie  
De controletoren van Brussel-Nationaal - Voor een optimale veiligheid van het luchtverkeer   (0.63 Mb)
Jaarverslag 2017